Mentale kracht bij zwemmers
arena geeft je een aantal tips voor het omgaan met lastige momenten
Om echt hard te trainen en te presteren, heb je de juiste mindset nodig. Technische trainingssessies vragen om een zorgvuldige en gedisciplineerde aanpak. De kracht om dit allemaal aan te kunnen, zit in je hoofd. Maar, hier zit de uitdaging: mentale inspanning is lastig te meten. Neem bijvoorbeeld je hart. Je hartslag reageert direct op de fysieke inspanning die je levert. Maar je geest werkt anders. Om te begrijpen hoe je in bepaalde situaties zult reageren, moet je jezelf goed kennen. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen en jezelf moet uitdagen. Zoek situaties op die je als mentaal uitdagend of zelfs ongemakkelijk ervaart. Daar groeit niet alleen je doorzettingsvermogen van, maar ook je mentale kracht!
Hieronder geven we je drie suggesties die je kunnen helpen om lastige momenten te overwinnen:
Bestudeer je trainingsplan
Begin je soms met trainen met de verkeerde mindset? Ben je je ervan bewust dat je een negatieve benadering hebt van wedstrijden? Probeer dan een mentaal sleutelwoord te bedenken om dit te overwinnen. Zet kleine stapjes en stel jezelf haalbare, kortetermijndoelen die je motiveren om verder te gaan.
Kijk goed naar jezelf
Praat met de mensen waarmee je traint en je trainer. Stel vragen en ga in gesprek. In een verdedigende houding blijven zitten tijdens moeilijke momenten helpt je niet om obstakels te overwinnen. Sterker nog, door te begrijpen waar en hoe je kunt verbeteren, krijg je de juiste emotionele motivatie om door te zetten.
Stel jezelf op de proef
Uit je comfortzone stappen is de enige manier om te testen hoe effectief je training is. Plan een race, tijdrit of test die je vooruitgang laat zien, of waarmee je zwakke punten kunt ontdekken waaraan je nog moet werken.
Mentaal sterker worden helpt je je aanpak aan te passen aan verschillende situaties, waardoor je bijvoorbeeld je techniek kunt verbeteren (indien nodig) of juist meer kracht kunt vinden op het moment dat je het nodig hebt.
Wist je dat je brein een fundamentele rol speelt in hoe je inspanning ervaart tijdens fysieke oefeningen? Volgens de ‘Central Governor Theory’ maakt je brein gebruik van een combinatie van bewuste, onbewuste en fysiologische signalen om je spieren te controleren en te stoppen voordat ze uitgeput raken. Met andere woorden, je brein fungeert als een ‘veiligheidsschakelaar’ voor het geval je lichaam zijn eigen grenzen overschrijdt.
Dus, hoe kunnen we je brein leren je grenzen te herkennen?
- Probeer regelmatig intervaltrainingen te doen. Ze helpen je brein inzien hoe nuttig hoge intensiteit is voor je lichaam en stellen je in staat om inspanning effectiever te hanteren tijdens minder zware sessies.
- Herinner jezelf voor een wedstrijd aan alle zware trainingen die je met succes hebt voltooid. De feedback die je brein ontvangt, zal de spanning voor de race en de ervaren inspanning tijdens de wedstrijd verminderen.
- Gebruik trainingshulpmiddelen (zoals muziek) om positieve prikkels naar je brein te sturen, waardoor de ervaren inspanning vermindert en je het associeert met 'positieve' gevoelens.
En onthoud tenslotte het allerbelangrijkste: het geheim van succes zit al in jou, in je hoofd. Dus, waar wacht je nog op?