De Olympische beleving van Jeff van Loon

person Gepost door: Jelle Pelsser list In: arena Op: comment Comment: 0 favorite Hit: 168

Voor Jeff van Loon, die geboren is met een open rug, worden Parijs zijn vierde Spelen. Hij heeft drie Paralympics vanuit verschillende functies meegemaakt. In 2012 als teammanager van de bronzen Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen. In 1996 als onderdeel van de Nederlandse rolstoelbasketbalmannen die zevende werden. Al was 1988 het hoogtepunt: toen zwom hij in de klasse 4 naar tweemaal goud (waarvan één keer in een paralympisch record) en viermaal zilver in het Zuid-Koreaanse Seoel. Deze zomer is hij in de Franse hoofdstad om als publiek ’s werelds grootste sportevenement te ervaren. In deze driedelige blogserie vertelt hij over zijn eigen ervaringen. 

,,Het was zo gaaf om, samen met mijn vriendin Sandra Kruitbosch, in de Paris La Défense Arena te staan! Op deze derde zwemdag stonden onder meer de 400 wissel vrouwen en 200 vrij voor mannen op het programma. Dat was echt een feestje voor het publiek! Dat kwam niet alleen doordat de races zo spannend zijn, het niveau hoog is en de hele sfeer in het stadion goed is. Dat komt ook door het publiek zelf. Iedereen moedigt iedereen luidkeels aan. En natuurlijk wanneer er een zwemmer uit het thuisland is nog net wat meer. Oorverdovend is het! 

Verslag

De stadionspeakers praten de hele sessie leuk aan elkaar. Ze vertellen in het Frans en in het Engels wat er in het water gebeurt zodat het publiek het zwemmen goed kan volgen, ook wanneer je niet veel van de zwemsport af weet. Tegelijk stellen ze ook de zwemmers zo voor dat je weet wie wat heeft bereikt en waarom deze finale bijvoorbeeld zo speciaal is. Tussen de finales door worden mensen uit het publiek in beeld gebracht met een afbeelding van mascotte les Phryges op hun hoofd, wordt er uit volle borst meegezongen met allerlei bekende liedjes en wordt iedereen in de stemming gebracht voor de volgende finale! 

Zenuwen

Wat mij trouwens opviel: ook supporters kunnen zenuwachtig zijn! Als sporter merkte ik dat in zoverre niet. Je pakt een aparte bus die van het olympisch/paralympisch dorp naar het zwembad rijdt. Je gaat daar via een aparte ingang naar binnen en op de begane grond zijn kleedkamers, het in- en uit zwembad en een plek voor de zwemmers om te zitten. Je komt de zwemzaal binnen en ziet dan voor het eerst het publiek, waarin je hopelijk direct je familie en vrienden herkent. Die leven zoveel mee dat ze in spanning zitten. Je mag als publiek maximaal anderhalf uur voorafgaand aan de sessie naar binnen, mensen wachten daarvoor al. Terwijl er nog niets te zien is, zelfs geen inzwemmen in het wedstrijdbad! 

Het is letterlijk al op de plek zijn om een beetje rust te vinden, de spanning te verwerken en het samen beleven. Sandra werd bijvoorbeeld ook een beetje nerveus van alles en iedereen. Dat komt doordat mensen elkaar steunen en daar krijgt zij plaatsvervangend kriebels van in haar buik. Zelf had ik dat niet, ik genoot vooral. Het delen van je hoop wie er wint, zorgt ervoor dat je echt samen bent. Die saamhorigheid is hier heel sterk. Dat valt op, want het is anders dan bij waterpolo wanneer twee landen tegen elkaar duelleren en daarna twee andere landen. Je hebt te maken met een individuele sport waarin de hele wereld vertegenwoordigd is. 

Aanrader

Het is zeker een aanrader om zwemmen op deze manier te volgen. Je merkt dan met eigen ogen en oren dat zwemmen de grootste mondiale sport is, er veel medailles te verdienen zijn en vrijwel alle landen zwemmen anders beleven. Je maakt makkelijk een praatje met de buren, die al dan niet ook affiniteit hebben met zwemmen, en hoort hoe zij dat beleven. Heel anders dan ik of Sandra. Zij is official bij onze club, de Papendrechtse zwemvereniging Z.V. De Geul, en wil graag in die functie door. Zij kijkt echt naar de organisatie, terwijl Fransen heel erg op hun eigen zwemmers en gastvrijheid zijn gericht. Tegelijk vind ik het fascinerend dat Australische en Amerikaanse supporters letterlijk de halve wereld over gaan om hun zwemmers aan te moedigen. Deze week beleven we als één groot hoogtepunt! Dit vergeten we niet snel: sterker nog, we proberen meer zwemkaartjes te regelen om nog eens deze ervaring te beleven!"

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december