Welke materialen heb ik nodig bij openwater zwemmen?

list In: arena Op: comment Comment: 0 favorite Hit: 233

We vertellen je alles over de materialen die onmisbaar zijn bij het openwater zwemmen en die zelfs je zwemvaardigheden kunnen verbeteren. 

Het is geen geheim dat openwater zwemmen de laatste jaren steeds populairder is geworden. Verschillende zwemmers hebben laten zien hoe plezierig en bevrijdend zwemmen in de buitenlucht kan zijn. Bovendien zijn mensen meer vertrouwd geraakt met de gezondheidsvoordelen van koud water dankzij liefhebbers zoals Wim Hof. Het lijdt echter geen twijfel dat de populariteit van openwater zwemmen ook veel onervarenheid met zich mee heeft gebracht, wat soms zelf gevaarlijk kon zijn. Vanwege een gebrek aan toezicht, dieper water en veranderende weersomstandigheden, is zwemmen in openwater gevaarlijker dan zwemmen in een zwembad. De juiste uitrusting is dan ook noodzakelijk, niet alleen om goed te kunnen zwemmen, maar ook om veilig te zijn.

Hieronder vertellen we je welke materialen bijdragen aan de veiligheid in openwater én die zelfs je slagen kunnen helpen verbeteren.

Optimaal zicht met een zwembril
Als je al regelmatig in een zwembad zwemt, is de kans groot dat je al een goede zwembril hebt. Dit betekent echter niet dat je zwembril ook geschikt is voor openwater zwemmen. Ondanks dat er geen chloor in openwater zit, is een zwembril essentieel voor je veiligheid. Een zwembril kan namelijk je zicht in minder voorspelbare omstandigheden verbeteren. Bij triatlons word je omringd door zwemmers die geen duidelijke, rechte lijn volgen. Een goede zwembril zorgt hierbij voor optimaal zicht. Denk goed aan de omstandigheden waarin je zwemt, voordat je een zwembril koopt. Als je het geluk hebt om regelmatig in de zon te zwemmen, ga dan voor een zwembril met UV-bescherming. Veel zwembrillen voor openwater zwemmen hebben gespiegelde lenzen. Dit is geweldig voor als de zon schijnt, maar in bewolkt weer en troebel water kan het juist een belemmering zijn.

De Cobra Swipe zwembrillen zijn voorzien van de innovatieve Swipe technologie. De revolutionaire technologie gaat tot tien keer langer mee dan bestaande anti-fog technologieën. Hoe het werkt? Wrijf, terwijl je je zwembril in het water houdt, voorzichtig vijf keer met je vingertoppen over de binnenkant van de lenzen. Let goed op dat er geen vuil op de lenzen ligt. Doe dit elke keer als je lenzen beslaan en je geniet keer op keer van een helder zicht. De Cobra Swipe zwembrillen zijn ook perfect voor zwemmers die in heldere omstandigheden snel willen zwemmen, aangezien ze zijn voorzien van gespiegelde lenzen met UV-bescherming. Voor triatleten heeft arena de Cobra Tri Swipe Mirror, die naast bovenstaande features nog een aantal extra technologieën heeft. Zo is dit model voorzien van een 3D afdichting die voor een comfortabele pasvorm zorgt en ervoor zorgt dat er geen water in je zwembril stroomt.

Hier kun je alle zwembrillen van arena vinden. 

Blijf warm met een wetsuit
Als je ooit pre-race foto’s van een triatlon hebt gezien, is het je waarschijnlijk opgevallen dat alle deelnemers wetsuits dragen. Een wetsuit houdt triatleten warm en veilig in kouder water. Daarnaast kan een wetsuit ook helpen om sneller door het water te gaan én biedt het bescherming tegen kleine schaafwonden. De neopreen constructie van een wetsuit kan je drijfvermogen verbeteren, waardoor je een betere lichaamshouding in het water krijgt. Een goed triatlon wetsuit zou ook de weerstand moeten verminderen, waardoor je soepeler door het water glijdt.

arena heeft een uitgebreide collectie wetsuits voor dames en voor heren.

Bescherm je hoofd en haar met een badmuts
Een badmuts is waarschijnlijk het meest gedragen accessoire door openwater zwemmers. Het dragen van een badmuts heeft een paar basisfuncties die goed voor je zullen zorgen als je buiten zwemt. Zo beschermt een badmuts je haar tegen alles wat in het water aanwezig is, zout is bijvoorbeeld de ergste vijand van je weelderige lokken. Daarnaast verbetert een badmuts de hydrodynamica en voorkomt deze dat je hoofd koud wordt bij lagere watertemperaturen. Zorg ervoor dat je de pasvorm van een badmuts een aantal keer tijdens het zwemmen test, je wilt immers geen hoofdpijn krijgen als je in het water ligt.

Bekijk de uitgebreide collectie badmutsen van arena hier.

Overige handige materialen
Voor het geval je in de problemen komt, kan het handig zijn om een boei bij je te hebben. Wil je je spullen meenemen, gebruik dan een drybag die je aan je boei kunt bevestigen. Als je in koud water zwemt, kun je een dikker neopreen wetsuit en neopreen zwemsokken en -handschoenen overwegen. Denk tot slot ook eens aan een sporthorloge. Het is belangrijk om binnen je limiet te zwemmen, zonder besef van tijd kun je te lang zwemmen of het kouder krijgen dan je van plan was.

Blijf veilig tijdens het openwater zwemmen, zwem nooit alleen en zorg voor het juiste materiaal. We wensen je veel openwater zwemplezier!

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december